Předsudky

Nikdo nevíme, kdo je nemocný a kdo ne. Věřte, že každý něco má. Ať je to vidět nebo není, ale něco nás trápí. Nemoc naše, či blízkých. V určitou chvíli jsme možná zdrávi, ale život je proměnlivý. Vše se může otočit během minuty. Já jsem byla, také zdravá jako řípa a v setině vteřiny se vše změnilo. Moje nemoc byla o to zrádnější, že jsem ji nepoznala a myšlení mi nedovolilo přijmout nemoc hned. I když jsem kvůli tomu byla hospitalizovaná v nemocnici a doktoři a sestry se tam o nás starali, přesto jsem vše, co se děje, nechápala. Psychická nemoc je prostě zrádná. Vkrade se nám do života, ani nevíme jak. Nejhorší je, že to může postihnout kohokoli. To si zdravý člověk neuvědomuje. V této problematice je malá osvěta a velké předsudky. Pokud nastane problém v rodině, pak se pídíte po informacích. Něco vám poradí lékař, poskytne brožuru nebo doporučí neziskovou organizaci např. Péči o duševní zdraví. Pokud jste zdraví vy a vaši blízký také, většinou informace o duševních chorobách nevyhledáváte. Zato se na vás valí příspěvky televizních novin, které jsou okořeněné nevědomostí problematiky.

Media divákům vylíčí psychicky nemocné lidi jako nebezpečná monstra, které vám ublíží a měla bybýt zavřenav léčebnách. Nikdo však nemluví o tom, že většina pacientů je stabilizovaná léky a může žít dobrý život. To reportéry při kauzách příliš nezajímá, nevím zda se řídí strachem nebo nevědomostí. Zatímco schizofrenik ohrožuje někdy sebe, protože doprovodné stavy úzkosti, někdy přetečou míru snášenlivosti.

Představte si zdravého člověka, který někomu ublíží, to je přeci zlý člověk. Tyto zlý lidé, se vyskytují ve všech rasách. Jsou mezi zdravými i nemocnými lidmi. Proto se může stát, že zdravý člověk může být vrahem, stejně jako nemocný. Jenomže pokud jste vrah cukrovkář, nikoho to nezajímá v tak velké míře. Pokud však máte, ještě schizofrenii media to roztočí.

Petra